Příprava dextrinu kyselou hydrolýzou škrobu
V 350 ml studené vody se rozmíchá cca 10 lžiček škrobu (kuchyňský škrob Solamyl). Vzniklou suspenzi pomalu zahříváme na vodní lázni do vytvoření čirého rosolovitého roztoku tzv. škrobového mazu, je li potřeba přidáme trochu vody. K mazu přidáme 30 ml 10% kyseliny sírové, směs vaříme a průběžně doplňujeme vodu. Vzniklou směs zneutralizujeme CaCO3 do neutrální reakce na lakmusový papírek. Směs přefiltrujeme a filtrát zahustíme ke krystalizaci.
Při vaření škrobu odebíráme v pravidelných intervalech vzorek směsi a reakcí s roztokem jodu (jodová tinktura-stačí kapka) zjišťujeme průběh reakce. Reakci ukončíme až se roztok zabarví červenohnědě. Fialová barva, v roztoku je obsažen škrob. Nic se neobarví v roztoku je glukosa.
Sponzorované odkazy
|