Příprava jodidu rtuťnatého
K roztoku 5,7 g chloridu rtuťnatého v 200 ml teplé vody přiléváme za stálého míchání roztok 7 g jodidu draselného v 40 ml vody. Z roztoku se sráží oranžový jodid rtuťnatý. Produkt odfiltrujeme (ideálně na Buchnerově nálevce) a důkladně promyjeme teplou vodou (promýváme důkladně, aby jsme odstranili špatně rozpustný, nezreagovaný chlorid rtuťnatý).
Produkt vysušíme při laboratorní teplotě. Výtěžek byl 8 g.
Pozor! Sloučeniny rtuti jsou prudce jedovaté!
HgCl2 + 2KI --> HgI2 + 2KCl
Jodid rtuťnatý je červená, jemně krystalická sraženina. Ve vodě se rozpuští jen nepatrně, lepe se rozpouští v ethanolu, methanolu, acetonu a dobře v tetrachlormethanu. V roztoku jodidu draselného reaguje na rozpustný tetrajodortuťnatan.
Sponzorované odkazy
|