Uranit.cz - zábavná chemie a pyrotechnika pro všechny                                                        English version available here
Hlavní menu


Máte zájem podílet se na vývoji Uranitu? Napište nám na [email protected]
Sponzorované odkazy

Duha z rajčatové šťávy

Pomůcky: odměrný válec 100 ml, 2 kádinky 150 ml, skleněná tyčinka

Chemikálie: roztok brómové vody, rajčatová šťáva

Postup: k efektivnímu pokusu je potřeba pouze bromovou vodu a rajčatovou šťávu. K pokusu si připravíme běžnou nebo průmyslově vyráběnou rajčatovou šťávu (rozhodující je koncentrace karotenoidu lycopenu ve šťávě - neředit!) a nasycený roztok brómu ve vodě. Asi 75 ml rajčatové šťávy nalijeme do válce o objemu 100 ml a přidáme takové množství brómové vody, které představuje zhruba 10 - 15% objemu užité šťávy (tj. asi 7,5 - 11,5 ml bromové vody). Směs ve válci mírně zamícháme tyčinkou a během jedné minuty proběhne reakce, při níž se vytvoří duhový efekt, který trvá až několik hodin.

Původně červená šťáva začne postupně od hladiny modrat, přechází do modrozelené, mění se v zelenou a nakonec ve žlutou. Výsledný efekt, vytvářející rozdílné barvy v tomto experimentu, je závislý nejen na vzrůstajícím množství brómové vody (případně na její koncentraci), ale i na způsobu míchání.

Červená barva rajských jablíček je způsobena barvivem lycopenem, které absorbuje maximum světelného záření v oblasti modrozelené části spektra. Jestliže jsou dvojné vazby v řetězci napadeny brómem, a ten se na řetězec aduje, změní se i délka vazeb, vlnová délka pohlcovaného záření se také změní a absorbce světla se posouvá do dalších částí spektra. To se projeví výslednou změnou zabarvení směsi, až se případně koloid může stát bezbarvým.

Důležitá je co největší koncentrace rajčatové šťávy, je vhodné ji zahustit odpařením.

Bromová voda musí být čerstvě připravená a koncentrovaná.

Duha z rajčatové šťávy

Sponzorované odkazy

Reklama